Authentieke, Turkse Pestemals

Geschiedenis van de pestemal

Het gebruik van pestemals in het Ottomaanse rijk.

In de oudheid werden Pestemals in het Ottomaanse rijk gebruikt om het lichaam in de publieke Turkse baden te bedekken of omwikkeld vanuit de taille om tijdens het werk de kleding schoon te houden. De pestemal werd ook gedragen als traditioneel kledingstuk, voornamelijk door de bewoners van de regio rond de Zwarte zee.

Vroeger werden pestemals gemaakt met hand bediende weefgetouwen door vrouwen uit de regio ten oosten van de Zwarte zee en de regio rond de Egeïsche Zee. Door middel van de kleur waarin de garens geverfd waren en de geweven patronen, kon onderscheidden worden uit welke regio de gebruiker of drager van de pestemal afkomstig was.[/vc_column_text]

In de loop van de tijd werd de pestemal vanwege de bruikbare structuur gebruikt voor meerdere doeleinden.

  • Een pestemal werd door het ambachtsgilde cadeau gegeven aan leerlingen als zij het niveau van het meesterschap in hun vak hadden bereikt.
  • Degene die het meesterschap had bereikt huurde een werkplaats en de eigenaar ontving daarvoor een bedrag voor goodwill wat men aanduidde als ‘pestemallik’.
  • Niet alleen ambachtslieden gebruikten pestemals, landbewerkers, verkopers op bazaars, koks en vrouwen die het huishouden deden gebruikten de doeken in het dagelijkse leven.
  • Ook edelen en sultans van het Ottomaanse rijk maakten gebruik van pestemals. Luxe pestemals, geweven in de meest mooie patronen en rijk versierd met borduursel.

Een andere pestemal traditie

Als een man en een vrouw besloten te gaan trouwen, gaven ze elkaar een badset cadeau, de pestemal was het belangrijkste onderdeel daarvan.

Inmiddels heeft de pestemal de wereld veroverd en worden pestemals geëxporteerd naar veel landen.

 

Katoendraad heeft een ruime keuze in pestemals in verschillende kleuren, patronen en formaten:
Pestemals – Hamamdoeken – Stranddoeken
Pestemals xxl – Hamamdoeken xxl – Stranddoeken xxl