Pestemals, strand- en hamamdoeken

Een pestemal (Turks: peştamal) is een traditionele Turkse handdoek die wordt gebruikt in de Turkse baden en kan gebruikt worden als een hamamdoek of als een stranddoek. Er zijn veel soorten pestemals, met verschillende patronen en kleuren. Vroeger had iedere regio in Turkije zijn eigen unieke patroon, ook tegenwoordig hebben veel regio’s nog hun eigen designs.

 

Pestemals zijn meestal gemaakt van 100% katoen, men gebruikt ook wel linnen of bamboe of een combinatie van deze drie. Vroeger werden pestemals met de hand geweven, tegenwoordig gebruikt men vooral (semi) automatische weefgetouwen. De uiteinden worden nog altijd met de hand geknoopt.

Pestemals zijn dunne, plat geweven doeken, licht in gewicht, super absorberend en drogen snel.

Turks katoen

Pestemals zijn geweven van Turks katoen, een eerste klas katoen met extra lange vezels. Het gebruik van langere vezels betekent minder naden, wat resulteert in sterkere en soepelere katoendraden. Door dit unieke materiaal worden Turkse handdoeken zachter, donziger en beter absorberend na meerdere wasbeurten.

Hamamdoek en stranddoek

Pestemals zijn te gebruiken als stranddoek, hamamdoek en als handdoek en zijn zeer geschikt om je mee af te drogen, om op te liggen en om te gebruiken als omslagdoek.

Hamamdoeken zijn vanwege het lichte gewicht ideaal om mee op reis te nemen. Drie hamamdoeken nemen evenveel plaats in in je koffer als een grote badhanddoek. Ga je backpacken dan is een hamamdoek onmisbaar in je rugzak.
Een hamamdoek is fijn voor op het strand, ze nemen veel vocht op en drogen snel. Uiteraard kan je een hamamdoek ook meenemen naar de sauna.

Buiten dat pestemals multifunctioneel zijn, zijn ze ook mooi en decoratief.

Hamamdoeken XXL

Een hamamdoek xxl heeft een royaal formaat, ze zijn zo groot dat je er makkelijk samen op kan liggen. Naast dat je een hamamdoek xxl kan meenemen naar het strand is het ook een stijlvol woonaccessoire.
Een hamamdoek xxl kan je gebruiken als plaid en als bedsprei. Plaids maken je woonkamer en slaapkamer gezellig en zijn heerlijk om onder weg te kruipen op de bank als het wat kouder is of om op je bed te leggen als extra warm laagje. En is het zomers te warm voor je dekbed, dan kan je heerlijk slapen onder zo’n grote hamamdoek.

De hamamdoeken xxl van Katoendraad hebben een royaal formaat van 240 x 200 cm, zijn geweven van 100 % Turks katoen, zijn soepel en voelen zacht aan.

XXL hamamdoeken